
آش رشته غذای روز عید
آش رشته یکی از اون غذاهای پرطرفدار و نوستالژیکه که بوی عید و تازگی می ده. این آش پر و پیمون، با اون رشته های بلندش که نماد گره گشایی و روان بودن کارهاست، هرچند بیشتر تو شب چهارشنبه سوری یا شب عید پخته میشه، اما اینقدر دلبره که خیلی ها دوست دارن اون رو تو روز عید هم سر سفره شون داشته باشن و از مهموناشون باهاش پذیرایی کنن. حالا بیاین ببینیم چطور می تونیم یه آش رشته بی نظیر برای روز عید بپزیم و از طعم و فلسفه اش لذت ببریم.
آش رشته، این غذای اصیل و دوست داشتنی ایرانی، فقط یه غذای ساده نیست؛ یه جورایی نماد صلح و صفا و جمع شدنه. از گذشته های دور، مردم ما باور داشتن که پختن آش رشته تو ایام عید، به خصوص نوروز، باعث میشه که رشته کارهاشون تو سال جدید باز بشه و گره از مشکلاتشون وا بشه. تو این مقاله قراره با هم وارد دنیای آش رشته بشیم، از فلسفه عمیقش تو فرهنگ نوروز بگیم تا برسیم به فوت و فن های یه آش رشته محشر که هم خوش طعمه و هم چشم نواز. پس اگه دلتون یه آش رشته مجلسی و حسابی برای سفره عیدتون می خواد، با ما همراه باشید.
فلسفه آش رشته در نوروز: چرا این آش، گره گشا و نمادین است؟
آش رشته برای ما ایرانی ها فراتر از یه غذای سادست؛ این آش یه جورایی شناسنامه فرهنگی ماست، مخصوصاً تو ایام نوروز. ریشه های این باور برمی گرده به خیلی سال پیش، زمانی که مردم دنبال یه نماد بودن برای آرزوها و امیدهاشون تو سال جدید. کلمه «رشته» تو آش رشته خودش یه دنیا معنا داره. این رشته ها نماد رشته کارها، رشته زندگی و آرزوی اینه که تو سال جدید همه چی روان باشه، گره ای تو کارها نیفته و امور به خیر و خوشی پیش بره. همین فلسفه باعث شده که آش رشته، چه تو شب چهارشنبه سوری برای دفع بلا و شروعی نو، چه تو شب عید به عنوان یه غذای پربرکت، جایگاه ویژه ای پیدا کنه.
تو خیلی از مناطق ایران، هنوز هم این رسم پابرجاست که اگه کسی مشکلی داره یا دلش می خواد کاری براش گره گشایی بشه، آش رشته می پزه یا نذر می کنه. این آش نذری یه جورایی باعث میشه که بقیه هم تو این برکت سهیم بشن و حس همدلی و همبستگی تو جامعه بیشتر بشه. فکر کنید یه دیگ بزرگ آش رشته، پر از عطر و طعم، و کلی آدم که دورش جمع شدن، هر کدوم با یه آرزو و امید. این خودش یه تصویر خیلی قشنگ و دوست داشتنیه که نشون دهنده اهمیت این آش تو فرهنگ ماست. پس، وقتی دارید آش رشته می پزید، فقط یه غذا درست نمی کنید، دارید یه سنت قدیمی و پرمعنا رو زنده می کنید.
آش رشته، بیش از یک غذا، نمادی از آرزوهای دیرین برای گشایش و روان شدن رشته زندگی در آغاز سال نو است.
طرز تهیه آش رشته سنتی برای عید: گام به گام تا آش رشته ای بی نظیر
حالا که از فلسفه و اهمیت آش رشته گفتیم، بریم سراغ بخش هیجان انگیز ماجرا: پختن یه آش رشته سنتی و خوشمزه برای سفره عید! مطمئن باشید با رعایت این نکات و مراحل، آش رشته ای می پزید که همه رو شگفت زده می کنه و طعمش تا مدت ها زیر زبونشون می مونه. آماده اید؟ پس بریم که داشته باشیم!
مواد لازم (برای ۶-۸ نفر):
قبل از شروع پخت، حتماً از تازه بودن مواد و کیفیت خوبشون مطمئن بشید. این خودش نصف راه خوشمزگی آش رشته ست!
- نخود: ۱ پیمانه (حدود ۱۸۰ گرم)
- لوبیا چیتی: ۱ پیمانه (حدود ۱۸۰ گرم)
- عدس: ۰.۵ پیمانه (حدود ۹۰ گرم)
- سبزی آش تازه: حدود ۷۰۰ گرم (تره، جعفری، گشنیز و اسفناج یا برگ چغندر به نسبت مناسب)
- رشته آش: ۳۰۰-۴۰۰ گرم (بسته به ذائقه و غلظت مورد نظر)
- پیاز متوسط: ۲-۳ عدد (برای پیاز داغ داخل آش و تزئین)
- سیر: ۴-۵ حبه (برای سیر داغ و اضافه کردن به آش، اختیاری)
- نعناع خشک: ۴-۵ قاشق غذاخوری (برای نعناع داغ و تزئین)
- کشک: ۱ تا ۱.۵ پیمانه (برای داخل آش و تزئین)
- آرد سفید: ۱ قاشق غذاخوری (برای لعاب دار کردن، اختیاری)
- روغن مایع یا حیوانی: به مقدار لازم
- نمک، فلفل سیاه، زردچوبه: به مقدار لازم
مراحل پخت دقیق:
مراحل پخت آش رشته نیاز به کمی دقت و حوصله داره، اما نتیجه نهایی قطعاً ارزشش رو داره. مرحله به مرحله با هم پیش میریم:
-
آماده سازی اولیه حبوبات: اولین و مهم ترین قدم اینه که نخود و لوبیا رو از شب قبل توی آب خیس کنید. بهتره چندین بار آبشون رو عوض کنید تا هم نفخشون گرفته بشه و هم زودتر بپزن. عدس نیاز به خیساندن طولانی نداره، اما می تونید یکی دو ساعت قبل از پخت اون رو هم خیس کنید. بعد از خیساندن، حبوبات رو جداگانه بپزید تا کاملاً نرم بشن اما له نشن. بعضی ها حبوبات رو نیم پز می کنن و بعد به آش اضافه می کنن، اما برای آش رشته مجلسی بهتره کاملاً پخته باشن.
-
تهیه پیاز داغ پایه: پیازها رو پوست بگیرید و نگینی خرد کنید. توی یه قابلمه بزرگ که قراره آش رو توش بپزید، مقداری روغن بریزید و پیازهای خرد شده رو توش تفت بدید تا طلایی و سبک بشن. وقتی پیازها به اون رنگ دلخواه رسیدن، زردچوبه رو اضافه کنید و حدود یک دقیقه دیگه تفت بدید تا عطر زردچوبه آزاد بشه. این پیاز داغ پایه عطر و طعم فوق العاده ای به آش شما می ده.
-
افزودن سبزی و حبوبات: حالا وقت اضافه کردن سبزیجاته! سبزی آش رو که از قبل پاک کرده و خرد کرده اید، به پیاز داغ اضافه کنید. کمی تفت بدید تا آب سبزی کشیده بشه و رنگش عوض بشه. بعد از اون، حبوبات پخته شده (نخود، لوبیا، عدس) رو به قابلمه اضافه کنید و یه هم بزنید. حالا آب رو به قابلمه اضافه کنید. مقدار آب باید به حدی باشه که روی مواد رو بگیره و فضای کافی برای پخت رشته هم باقی بمونه. می تونید از آب قلم یا آب مرغ هم استفاده کنید که طعم آش رو بی نظیر می کنه.
-
پخت و جاز افتادن: در قابلمه رو بذارید و اجازه بدید آش با حرارت ملایم به آرامی بپزه و جا بیفته. این مرحله خیلی مهمه، چون باعث میشه طعم ها به خوبی با هم ترکیب بشن و سبزیجات هم کاملاً نرم بشن. تقریباً ۱.۵ تا ۲ ساعت زمان می بره تا آش به خوبی جا بیفته و غلیظ بشه. هر از گاهی آش رو هم بزنید تا ته نگیره و مواد به هم نچسبن.
-
افزودن رشته آش: این مرحله یکی از حساس ترین قسمت هاست! رشته آش رو باید حدود ۱۰ تا ۱۵ دقیقه پایانی پخت به آش اضافه کنید. رشته رو به چند قسمت تقسیم کنید و کم کم به آش در حال جوش اضافه کنید و همزمان هم بزنید تا رشته ها به هم نچسبن و گلوله نشن. اگه رشته رو زودتر اضافه کنید، آش خمیر میشه و اگه دیرتر اضافه کنید، رشته ها سفت باقی می مونن. پس حواستون باشه زمان اضافه کردن رشته خیلی مهمه.
-
لعابدار کردن آش (اختیاری): اگه دوست دارید آش لعاب دارتر و غلیظ تری داشته باشید، می تونید یک قاشق غذاخوری آرد سفید رو توی یه تابه کوچیک با کمی روغن تفت بدید تا بوی خامیش گرفته بشه (حدود ۱-۲ دقیقه). بعد، اون رو با نصف پیمانه آب سرد مخلوط کنید تا یکدست بشه و هیچ گلوله ای توش نباشه. این مخلوط رو به آرامی و در حالی که آش رو هم می زنید، به قابلمه اضافه کنید. این کار به آش شما قوام خوبی می ده.
-
افزودن کشک و طعم دهی: حالا نوبت کشکه! یه بخشی از کشک رو (مثلاً نصف پیمانه) با کمی آب جوش رقیق کنید و حدود ۵ دقیقه قبل از خاموش کردن شعله، به آش اضافه کنید. خوب هم بزنید. تو این مرحله، نمک و فلفل آش رو بچشید و اگه لازم بود، اضافه کنید. یادتون باشه کشک و رشته خودشون نمک دارن، پس اول بچشید و بعد نمک بزنید. اجازه بدید آش با کشک چند جوش بخوره و طعم ها با هم ترکیب بشن.
-
سرو و تزئین: آش رشته شما آماده ست! حالا برای سرو، پیاز داغ، سیر داغ و نعناع داغ رو آماده کنید. برای پیاز داغ، پیاز رو خلالی خرد کنید و تو روغن داغ سرخ کنید تا طلایی و ترد بشه. برای سیر داغ، سیر رو له یا ریز خرد کنید و تو همون روغن پیاز داغ، خیلی کوتاه تفت بدید تا عطرش بلند بشه و رنگش تغییر نکنه. برای نعناع داغ، روغن رو گرم کنید و نعناع خشک رو فقط چند ثانیه توش تفت بدید (بیشتر از این باشه می سوزه و تلخ میشه). آش رو توی ظرف سرو بریزید و با پیاز داغ، سیر داغ، نعناع داغ و بقیه کشک (که اون رو هم می تونید کمی رقیق کنید و گرم کنید) تزئین کنید. نوش جان!
فوت و فن های آش رشته عید: راز آش رشته ای مجلسی و خوش طعم
پختن آش رشته شاید در ظاهر ساده به نظر بیاد، اما یه سری فوت و فن داره که رعایتشون باعث میشه آشتون از یه آش معمولی به یه آش مجلسی و بی نظیر تبدیل بشه. این رازها رو بهتون میگم تا آش رشته تون تو روز عید حسابی دلبری کنه:
راز لعاب دار شدن: برای اینکه آش رشته تون حسابی لعاب دار و غلیظ بشه، چند تا راهکار وجود داره. اول اینکه حتماً از اسفناج یا برگ چغندر کافی توی سبزی آشتون استفاده کنید، چون اینا خودشون لعاب خوبی به آش میدن. دوم، همونطور که تو مراحل پخت گفتیم، اضافه کردن کمی آرد تفت داده شده به آش کمک می کنه که غلظت خوبی پیدا کنه و آبکی نباشه. سوم، پخت طولانی با حرارت ملایم هم باعث میشه نشاسته حبوبات آزاد بشه و آش لعاب دارتر بشه.
انتخاب رشته مناسب: کیفیت رشته آش حرف اول رو می زنه! سعی کنید از رشته آش تازه و با کیفیت استفاده کنید که نه خیلی نازک باشه و نه خیلی ضخیم. رشته های تازه هم طعم بهتری دارن و هم بعد از پخت، فرم خودشون رو بهتر حفظ می کنن و خمیر نمیشن.
زمان اضافه کردن رشته: این نکته رو به یاد بسپارید: رشته رو همیشه تو ۱۰ تا ۱۵ دقیقه پایانی پخت آش اضافه کنید. اگه زودتر اضافه کنید، رشته ها له میشن و آش خمیر میشه. اگه دیرتر هم اضافه کنید، رشته ها ممکنه خوب نپزن و سفت بمونن. بعد از اضافه کردن رشته، حتماً آش رو مداوم هم بزنید تا رشته ها به هم نچسبن و به ته قابلمه نگیرن.
کشک مناسب: برای آش رشته از کشک غلیظ و با کیفیت استفاده کنید. کشک رو قبل از اضافه کردن به آش، با کمی آب جوش رقیق کنید و خوب هم بزنید تا یکدست بشه. اگه قراره کشک رو برای تزئین روی آش استفاده کنید، اون رو هم کمی گرم کنید تا روان بشه و کار باهاش راحت تر باشه. بعضی ها کشک رو کمی با سیر داغ و نعناع داغ مخلوط می کنن و بعد به آش اضافه می کنن که عطر و طعم فوق العاده ای به آش می ده.
هم زدن مداوم: آش رشته رو باید گهگاهی هم بزنید، مخصوصاً بعد از اضافه کردن رشته. این کار از ته گرفتن آش جلوگیری می کنه و کمک می کنه که همه مواد به طور یکنواخت بپزن و ته قابلمه نچسبن. به خصوص در نیم ساعت پایانی پخت، هم زدن رو جدی بگیرید.
نمک و ادویه: حواستون به نمک آش باشه! هم رشته و هم کشک خودشون نمک دارن. پس قبل از اینکه نمک رو به آش اضافه کنید، یه کم از آش رو بچشید. می تونید از کمی فلفل سیاه و حتی یه نوک قاشق چای خوری پودر دارچین (اختیاری) هم برای خوش طعم تر شدن آش استفاده کنید.
غلظت نهایی: غلظت آش رشته کاملاً سلیقه ایه، اما یه آش رشته مجلسی نه خیلی شله و نه خیلی سفت. باید به حدی باشه که وقتی تو کاسه می ریزید، نه آبکی باشه و نه اونقدر غلیظ که مثل خمیر از قاشق جدا نشه. اگه آشتون خیلی غلیظ شد، می تونید کمی آب جوش بهش اضافه کنید و اگه شل بود، اجازه بدید کمی بیشتر روی حرارت بمونه تا آبش کشیده بشه و غلیظ بشه.
تزئین آش رشته عید: هنری برای سفره هفت سین
تزئین آش رشته، به خصوص برای سفره عید، خودش یه هنره! آش رشته ای که خوب تزئین شده باشه، نه تنها اشتها رو زیاد می کنه، بلکه به سفره هفت سین هم زیبایی خاصی می ده. بیاین ببینیم چطور می تونیم آشمون رو خوشگل کنیم:
استفاده خلاقانه از پیاز داغ، سیر داغ و نعناع داغ: این سه تا، ستاره های تزئین آش رشته ان! می تونید پیاز داغ رو به شکل گل رز بچینید، یا با سیر داغ و نعناع داغ، خطوط موازی یا طرح های هندسی روی آش بکشید. ترکیب رنگ طلایی پیاز داغ، سبز نعناع داغ و قهوه ای سیر داغ، کنتراست زیبایی روی آش سفید کشک ایجاد می کنه.
نقش کشک در تزئین: کشک مایع بهترین ابزار برای نقاشی روی آشه. با یه قاشق کوچیک یا حتی یه قیف کوچک که نوکش رو بریده اید، می تونید روی آش خط کشی کنید، دایره بکشید، یا طرح های بته جقه و اسلیمی ایجاد کنید. می تونید یه قسمتی از آش رو کاملاً با کشک بپوشونید و بعد روش رو تزئین کنید.
ایده هایی برای تزئینات خاص نوروزی: برای اینکه آش رشته تون واقعاً عیدی باشه، می تونید خلاقیت به خرج بدید. مثلاً با استفاده از کشک، کلمه عید مبارک رو روی آش بنویسید. یا از قالب های کوچک شیرینی پزی برای برش دادن پیاز داغ یا حتی نان برشته استفاده کنید و اشکال ستاره یا گل رو روی آش قرار بدید. کمی زعفران دم کرده غلیظ رو هم می تونید با کشک مخلوط کنید و ازش برای ایجاد رنگ زرد طلایی تو تزئینات استفاده کنید.
استفاده از کمی زعفران دم کرده برای رنگ و عطر بیشتر: یه نکته کوچیک اما مهم: کمی زعفران دم کرده غلیظ رو می تونید به کشک تزئینی اضافه کنید یا حتی چند قطره از اون رو به شکل نقطه های طلایی روی آش بریزید. این کار هم رنگ جذابی به آش می ده و هم عطر بی نظیر زعفران رو بهش اضافه می کنه. بعضی ها هم از کمی لوبیا چیتی یا نخود پخته شده که رنگ متفاوتی دارن، برای ایجاد نقطه های رنگی تو تزئین استفاده می کنن.
آش رشته و سایر غذاهای نوروزی: جایگاه آن در کنار دیگر سنت ها
نوروز، فقط یه مناسبت برای عوض شدن ساله، یه جشن بزرگ فرهنگی و یه فرصت برای زنده کردن سنت ها و آیین های کهن ما ایرانی هاست. غذاها تو این ایام نقش خیلی مهمی دارن و هر کدومشون داستانی دارن. آش رشته هم یکی از همین داستان های خوشمزه و پرمعناست که جایگاه ویژه ای تو سفره های عید داره.
اگه نگاهی به نقاط مختلف ایران بندازیم، می بینیم که هر منطقه ای برای خودش غذاهای سنتی خاصی برای نوروز داره. مثلاً تو شمال کشور، سبزی پلو با ماهی شب عید رو تقریباً همه می پزن و معتقدن ماهی نشونه روزیه. تو بعضی شهرها، رشته پلو (که اونم باز از خانواده رشته دارهاست) غذای اصلی شب عیده. کوکو سبزی هم که پای ثابت سفره های عیدیه و با رنگ سبز و تازه اش، نشونه سرسبزی و برکته. دلمه، کوفته محلی، خورش سبزی، ترشی تره با ماهی و حتی آبگوشت و کوفته هم تو مناطق مختلف، جزو غذاهای محبوب نوروزی هستن.
اما تو این میان، آش رشته یه جایگاه خیلی خاص داره. شاید دلیلش این باشه که هم پختش راحته (البته با فوت و فن هاش!)، هم فواید زیادی داره و هم از همه مهم تر، نمادین بودنش خیلی پررنگه. همین سادگی و نمادین بودن باعث شده که آش رشته تو بسیاری از نقاط ایران، چه برای شب عید به عنوان غذایی برای گره گشایی و دفع بلا، و چه تو روز عید برای پذیرایی از مهمون ها و دورهمی های خانوادگی، یه گزینه محبوب و پرطرفدار باشه.
فرق نمی کنه اهل کدوم شهر باشید، از تهران و تبریز گرفته تا اصفهان و شیراز، آش رشته با اون عطر حبوبات و سبزیجات تازه، و کشک و نعناع داغ روش، همیشه یه گزینه دلپذیر و دوست داشتنی برای سفره نوروزی شماست. یه جورایی آش رشته به همه ما یادآوری می کنه که حتی تو اوج شلوغی و تکاپوی عید، میشه با یه کاسه آش گرم و خوشمزه، کنار هم جمع شد و از لحظه ها لذت برد.
خواص و فواید بی شمار آش رشته: غذایی مقوی و کامل
آش رشته فقط یه غذای خوشمزه و سنتی نیست، کلی خاصیت و فایده هم داره که اون رو به یه غذای کامل و مقوی تبدیل کرده. شاید باورتون نشه، اما با خوردن یه کاسه آش رشته، کلی مواد مغذی و مفید به بدنتون می رسونید. بیاین ببینیم این آش دلبر چه خواصی داره:
منبع عالی پروتئین و فیبر: اصلی ترین مواد تشکیل دهنده آش رشته، حبوباته: نخود، لوبیا و عدس. این حبوبات گنجینه ای از پروتئین های گیاهی هستن که برای ترمیم و ساخت بافت های بدن ضروریه. علاوه بر این، سرشار از فیبرن. فیبر برای سلامت دستگاه گوارش فوق العاده مفیده، کمک می کنه که روده ها خوب کار کنن و از یبوست جلوگیری می کنه. همچنین باعث میشه مدت طولانی تری احساس سیری کنید و کنترل وزن هم راحت تر میشه.
ویتامین ها و مواد معدنی ضروری: سبزیجات آش رشته مثل تره، جعفری، گشنیز و اسفناج (یا برگ چغندر)، مملو از ویتامین ها و مواد معدنی ضروری ان. اسفناج منبع عالی آهن و ویتامین K هست، جعفری و گشنیز هم سرشار از ویتامین C و آنتی اکسیدان ان. این ویتامین ها و مواد معدنی برای تقویت سیستم ایمنی بدن، سلامت استخوان ها و حفظ انرژی روزانه خیلی مهمن.
انرژی زا و سیرکننده: کربوهیدرات های پیچیده موجود در رشته و حبوبات، منبع عالی انرژی برای بدن هستن. این کربوهیدرات ها به آرامی در بدن آزاد میشن و باعث میشن انرژی پایداری داشته باشید و مدت طولانی تری احساس خستگی نکنید. برای یه روز پرکار عید که کلی مهمون دارید و باید پذیرایی کنید، یه کاسه آش رشته حسابی انرژی بخشه.
مفید برای دستگاه گوارش: همونطور که گفتیم، فیبر موجود تو حبوبات و سبزیجات برای سلامت دستگاه گوارش فوق العاده ست. فیبر به حرکت منظم روده کمک می کنه و از مشکلات گوارشی مثل یبوست و نفخ جلوگیری می کنه. علاوه بر این، کشک هم که تو آش رشته استفاده میشه، حاوی پروبیوتیک هاست که برای سلامت میکروبیوم روده مفیدن.
غذایی گرم و آرامش بخش: تو روزهای سرد پایانی زمستان و اوایل بهار که هوا هنوز کاملاً گرم نشده، یه کاسه آش رشته گرم و لذیذ می تونه حسابی حال آدم رو جا بیاره و آرامش بخش باشه. این گرمای مطبوع، به خصوص بعد از یه روز شلوغ عید، خیلی می چسبه و آدم رو سرحال می کنه.
پس دفعه بعد که آش رشته می خورید، یادتون باشه که فقط یه غذای خوشمزه نیست، بلکه یه وعده غذایی کامله که فواید زیادی برای سلامتیتون داره.
نتیجه گیری: آش رشته؛ طعم اصالت در آغاز سال نو
خب، رسیدیم به آخر داستان آش رشته و نوروز. دیدیم که این آش چقدر برای ما ایرانی ها ارزشمنده و فقط یه غذا نیست؛ یه بخش جدا نشدنی از هویت، سنت ها و آرزوهای ما تو آغاز سال نوئه. از فلسفه گره گشایی و روان شدن کارها با اون رشته های بلندش گرفته تا طعم دلنشین حبوبات و سبزیجات تازه اش، همه و همه دست به دست هم می دن تا آش رشته رو به یه غذای خاص و به یاد ماندنی تبدیل کنن.
پختن آش رشته غذای روز عید، یه جورایی زنده کردن یه سنت قدیمی و سهیم شدن تو شادی های نوروزه. چه تو شب چهارشنبه سوری باشه که بلا رو از خودمون دور می کنیم، چه شب عید که یه سفره پر برکت می چینیم، یا حتی تو روز عید که مهمون داریم و می خوایم یه پذیرایی گرم و سنتی داشته باشیم، آش رشته همیشه حرفی برای گفتن داره.
پس، اگه تا حالا آش رشته رو برای عید نپختید، حالا بهترین فرصته که دست به کار بشید و این غذای بی نظیر رو با عشق و حوصله برای خودتون و عزیزانتون آماده کنید. مطمئن باشید که عطر آش رشته تو خونه، حال و هوای عید رو دوچندان می کنه و طعمش تا مدت ها تو خاطره ها می مونه. امیدوارم سالی پر از سلامتی، برکت، آرامش و گره گشایی تو کارها داشته باشید. عیدتون پیشاپیش مبارک!
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "آش رشته: غذای روز عید نوروز و جایگاه آن در فرهنگ ایرانی" هستید؟ با کلیک بر روی گردشگری و اقامتی، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "آش رشته: غذای روز عید نوروز و جایگاه آن در فرهنگ ایرانی"، کلیک کنید.