جدال بر سر کلید واژه ” نسل طلایی” فوتبال / 98 یا بیرانوند و رفقا؟

ایمان گودرزی؛بازیکنان فعلی تیم ملی فوتبال ایران رویای ماندگاری نامشان با لقب “بهترین نسل تاریخ” را دارند، اما دریغ از یک دلیل برای ماندگاری! این که تیم فعلی، بهترین تیم تاریخ فوتبال ایران است و صعود به جام جهانی دستاورد چندان ویژه ای برای آن به شمار نمی آید. این قبیل دیدگاه ها به دفعات با کلیدواژه «نسل طلایی» تکرار شده است. ما حتما تیم بسیار خوبی داریم اما آیا واقعا نسل فعلی، بهترین تیم ملی تاریخ فوتبال ایران را می سازد؟

جدال بر سر کلید واژه " نسل طلایی" فوتبال / 98 یا بیرانوند و رفقا؟

یک مقایسه ساده

ساده ترین کار ممکن برای محک زدن این ادعا آن است که بازیکنان تیم ملی فعلی را با فهرست تیم ملی در چند مقطع دیگر مقایسه کنیم. مثلا می شود سراغ چهار تیمی رفت که بعد از انقلاب به مرحله نهایی جام جهانی صعود کردند.

جام جهانی 98: احمدرضا عابدزاده، نیما نکیسا، پرویز برومند، نادر محمدخانی، مهدی مهدوی کیا، نعیم سعداوی، محمد خاکپور، افشین پیروانی، علی اکبر استاداسدی، جواد زرینچه، ستار همدانی، مهدی پاشازاده، رضا شاهرودی، مهرداد میناوند، کریم باقری، علیرضا منصوریان، سیروس دین محمدی، حمید استیلی، علی لطیفی، بهنام سراج، علی دایی و خداداد عزیزی

جام جهانی 2006: حسن رودباریان، وحید طالب لو، ابراهیم میرزاپور، سهراب بختیاری زاده، ستار زارع، رحمان رضایی، امیرحسین صادقی، حسین کعبی، یحیی گل محمدی، محمد نصرتی، آندرانیک تیموریان، فریدون زندی، جواد کاظمیان، علی کریمی، مهدی مهدوی کیا، مهرزاد معدنچی، جواد نکونام، آرش برهانی، رسول خطیبی، علی دایی، مسعود شجاعی، غلامرضا عنایتی و وحید هاشمیان

جام جهانی 2014: رحمان احمدی، علیرضا حقیقی، دانیل داوری، مهرداد بیت آشور، هاشم بیگ زاده، پژمان منتظری، سیدجلال حسینی، امیرحسین صادقی، احمد آل نعمه، مهرداد پولادی، حسین ماهینی، خسرو حیدری، محمدرضا خانزاده، آندرانیک تیموریان، جواد نکونام، قاسم حدادی فر، رضا حقیقی ، بختیار رحمانی، احسان حاج صفی، اشکان دژاگه، مسعود شجاعی، رضا قوچان نژاد، علیرضا جهانبخش و کریم انصاری فرد

جام جهانی 2018: علیرضا بیرانوند، امیر عابدزاده، رشید مظاهری، مهدی ترابی، احسان حاج صفی، روزبه چشمی، میلاد محمدی، رامین رضاییان، سعید عزت اللهی، مسعود شجاعی، مرتضی پورعلی گنجی، امید ابراهیمی، کریم انصاری فرد، وحید امیری، محمدرضا خانزاده، سامان قدوس، پژمان منتظری، رضا قوچان نژاد، مهدی طارمی، علیرضا جهانبخش، مجید حسینی، سردار آزمون و اشکان دژاگه

چند نکته

نظر خیلی ها این است که با هر متر و معیاری حساب تیم ملی 98 از بقیه تیم هایی که در موردشان حرف زدیم جداست. به عقیده آنها عبارت «نسل طلایی» به طور تام و تمام قابل اطلاق به همان تیم تاریخی است؛ تیمی که شاید می توانست صعود از مرحله گروهی جام جهانی یا قهرمانی در جام ملت های آسیا را برای مان به ارمغان بیاورد اما به اندازه کافی خوش اقبال نبود. احمدرضا عابدزاده دروازه بان افسانه ای تاریخ فوتبال ایران است، مهدوی کیا و کریم باقری در پست های خودشان تکرارنشدنی هستند و زوج خط حمله تیم ملی یعنی خداداد عزیزی و علی دایی هم جای بحث باقی نمی گذارند. به تازگی فدراسیون جهانی آمار و ارقام فوتبال تیم منتخب تاریخ فوتبال ایران را معرفی کرد که شش بازیکن از ترکیب 11 نفره آن عضو تیم 98 بودند؛ تیمی که به جام جهانی 2006 رفت هم تیم کم ستاره ای نبود. در این تیم ستاره هایی مثل علی کریمی، فریدون زندی، آندرانیک تیموریان، وحید هاشمیان و جواد نکونام توپ می زدند. علی کریمی آن زمان در عضویت بایرن مونیخ بود، فریدون زندی برای کایزرسلاترن توپ می زد، مهدوی کیا ستاره هامبورگ بود، رحمان رضایی برای مسینا در لیگ سری A ایتالیا توپ می زد، جواد نکونام پیراهن اوساسونا را به تن داشت و آندرانیک تیموریان بلافاصله بعد از جام جهانی به بولتون انگلستان پیوست. توجه داشته باشید که تیم ملی فوتبال ایران امروز در پنج لیگ معتبر اروپا فقط سامان قدوس را دارد که او هم در اغلب مسابقات برنتفورد به عنوان بازیکن جانشین به میدان می آید. در تیم 2014 پژمان منتظری و جلال حسینی را به عنوان دو تن از بهترین مدافعان میانی تاریخ فوتبال ایران در اختیار داشتیم و آندو و نکونام هم به عنوان هافبک های دفاعی کم نظیر در این تیم توپ می زدند. همچنین اشکان دژاگه و رضا قوچان نژاد هم در بهترین فرم فوتبالی شان بودند. تیم ملی 2018 هم که با فهرست فعلی مشابهت های زیادی دارد. بالاخره فقط سه سال از آن تاریخ گذشته و اگر نسل فعلی را تیم طلایی بدانیم، حتما چنین عبارتی قابل تعمیم به آن تیم هم هست.

با افتخاراتت با من حرف بزن!/ کدام یک از نسل جدید توپ طلا را برده؟

درست است که سال هاست مدل انتخاب بهترین بازیکن سال آسیا تغییر کرده و دیگر این جایزه به بازیکنان لژیونر نمی رسد اما با نگاهی به نسل 98 می بینیم که علی دایی، خداداد عزیزی، نهدی مهدوی کیا و علی کریم موفق شدند به عنوان فردی بهترین بازیکن سال آسیا برسند اما در بین نسل فعلی – با وجود اینکه اگر این قانون عجیب آسیا نبود شاید سردار آزمون و مهدی طارمی شانس گرفتن جایزه بهترین بازیکن سال آسیا را داشتند – هیچ بازیکنی افتخار فردی قابل قبولی ندارد.

تیم فوق العاده ای داریم اما…

مقصود از این مطلب به هیچ وجه نادیده انگاشتن توانایی های فردی و فنی بازیکنان قبلی و فعلی تیم ملی نیست بلکه مراد آن است که تصویری واقع گرایانه در دسترس مخاطب قرار بگیرد. حتما بازیکنان فعلی جزو شایسته ترین نفرات تاریخ هستند اما یادمان باشد دو مدافع میانی فیکس تیم ملی در لیگ قطر توپ می زنند، صادق محرمی به عنوان مدافع راست این تیم در عضویت دیناموزاگرب کرواسی است و همان جا هم یک خط در میان بازی می کند، بین دو هافبک دفاعی اصلی تیم ملی، احمد نوراللهی در امارات توپ می زند و سعید عزت اللهی در عضویت تیم قعرنشین لیگ دانمارک است. نقطه قوت بزرگ تیم فعلی اما عناصر تهاجمی آن هستند. بدون تردید باید از مهدی طارمی و سردار آزمون، ستارگان پورتو و زنیت سن پترزبورگ به عنوان دو فوتبالیست تراز اول یاد کرد که هر دو توانایی بازی در پنج لیگ معتبر اروپا را دارند. با این حال بقیه وینگرها و مهاجمان این تیم هم جاهایی بهتر از لیگ ایران، یونان، امارات یا بلژیک فعالیت ندارند.

به جرات می گوییم ما بهتر از نسل 98 هستیم!

پس از ناکامی تیم ملی ایران در جام ملت های آسیا 2024 قطر، علیرضا بیرانوند این جمله را بدون اینکه لبخندی روی لبش نقش بببند، در جمع خبرنگارانی گفت که به استقبال تیم ملی ناکام ایران در جام ملت های آسیا رفته بودند گفت: “با قاطعیت می گویم این نسل بهترین نسل تاریخ (فوتبال) ماست “
دروازه بانی که طی 6 بازی در جام ملت ها 7 گل دریافت کرد و تنها مقابل هنگ کنگ دروازه اش را بسته نگه داشت، بدون هیچ دلیل محکمه پسندی برای اهالی فوتبال، خود و همبازیانش را بهترین نسل تاریخ فوتبال می داند. به محض شنیدن این جمله بیرانوند این سوال مطرح می شود که تیم ملی فعلی فوتبال ایران چه دستاوردی داشته که خودش را خاص و تکرار نشدنی می داند؟ جواب بسیار کوتاه است: هیچ!
بهترین نسلی که این دروازه بان 31 ساله درباره آن صحبت می کند، طی دو دوره جام جهانی (2018 و 2022) از مرحله گروهی به دور بعدی راه پیدا نکرده و طی دو دوره جام ملت ها (2019 و 2023) حسرت فینالیست شدن را به دل طرفداران تیم ملی گذاشته است.
از نظر دستاورد که مشخصا تیم فعلی ایران بهترین نسل تاریخ فوتبال نیست. شاید منظور بیرانوند حضور برخی از بازیکنان در خارج از کشور باشد که از این نظر هم نادرست است. به غیر از مهدی طارمی در پورتو و سردار آزمون در رم و سامان قدوس در برنتفورد، کدام یک از دیگر بازیکنان در سطح 5 لیگ معتبر اروپا فعالیت دارد؟ بله، درست است، هیچکدام!
شاید منظور بیرانوند از نظر عملکرد فردی خودش در تیم ملی باشد که از این نظر هم صحبت های او نادرست است. برای یادآوری بیرانوند و دیگر بازیکنان تیم ملی و همچنین برخی مخاطبان فوتبال که شاید حضور ذهن نداشته باشند، تا به اینجا، بهترین نسل تاریخ فوتبال ایران همان بازیکنانی بودند که برای 3 دوره متوالی قهرمان آسیا شدند، اما هرگز چنین ادعایی را به زبان نیاوردند.

به نسل 98 نزدیک هم نمی شوید!

در گفت و گویی کوتاه با حمید استیلی یکی از بازیکنان خاطره ساز نسل 98 در این مورد پرسیدیم که نسل 98 نسل طلایی ما بود یا تیم ملی فعلی، بازیکن سابق تیم ملی در این مورد گفت:« تمام تیم های ملی ما قابل احترام هستند، اگر بخواهیم به دنبال بهترین نسل فتبال ایران باشیم باید تیم 78 را هم اضافه کنیم، اینکه کدام تیم بهتر از بقیه است را باید مردم نظر بدهند. آسیا در سال 1978، تنها یک سهمیه داشت و تیم ایران صعود کرد و پس از آن فوتبال ما افت کرد و ما در سال 98 پس از 20 سال به جام جهانی صعود کردیم. در حال حاضر رفتن به جام جهانی راحت تر شده و تیم های بیشتری سهمیه می گیرند. علاوه بر این نسبت به زمان ما، فرهنگ بازیکنان عوض شده است. فاصله مردم و تیم 98 خیلی نزدیک بود و مردم آن تیم را مثل خانواده های خودشان می دانستند و بازیکنان هم در زمین تمام تلاش شان را برای خوشحالی مردم انجام می دادند و به همین خاطر پس از 25-26 سال، هنوز این تیم را دوست دارند. تیم فعلی را قطعا مردم دوست دارند اما گذشت زمان، تفاوت فرهنگ و فضای مجازی مشکل ساز شده است.»

صحبت های بیرانوند و چند بازیکن دیگر از تیم ملی فعلی باعث شد که بازیکنان 98 واکنش های زیادی در مورد بهترین نسل فوتبالی ایران داشته باشند، روز گذشته مهدی پاشازاده یکی از بازیکنان نسل 98 در واکنش به اینکه کدام نسل، نسل طلایی فوتیال ایران به حساب می آید گفت:«همه نسل ها می آیند و می روند و برای تیم ملی زحمت می کشند. نمی دانم او این قیاس را از کجا آورده است. اگر خط به خط بررسی کنیم، فکر نکنم حتی نزدیک ما باشند. شما در هافبک دفاعی یک کریم باقری نشان من دهید. یکی در حد خداداد عزیزی و علی دایی نشان بدهید. یک عابدزاده بعد از 98 داشتیم؟ حتی نزدیک این ها هم نمی شوند. من مقایسه نمی کنم و همه بازیکنان زحمت کشیدند. اصلا در این 20 سال، یک هافبک دفاعی بهتر از کریم باقری داشتیم؟ یکی بگویید بهتر از عابدزاده بوده است. من خودم را هم اصلا کار ندارم با اینکه دفاع سرزن و پا به توپ و تکنیکی و خونسرد نداشتیم اما کسی در حد کریم باقری و خداداد عزیزی و علی دایی نداریم. همه برای تیم ملی زحمت کشیدید و قابل احترام هستید ولی نزدیک 98 هم نمی شوید.»

علی دایی اسطوره فوتبال ایران نیز زمانی که با این سوال روبرو شد گفت:«به اعتقاد من تیم 98 هم از لحاظ فوتبالی سرتر بود و هم از لحاظ محبوبیت میان مردم بالاتر قرار خواهد گرفت. مردم ما همه چیز را خوب می دانند. همه مسایل را موشکافانه آنالیز می کنند. مطمین باشید اگر نظرسنجی هم در این خصوص برگزار گردد، مردم آن تیم را از هر لحاظ که فکر کنید از تیم فعلی سرتر می دانند.»

یکی از واکنش های جالب در مورد این سوال طعنه ی فرهاد کاظمی به بیرانوند بود که در مصاحبه ای گفت:«آقای بیرانوند می گوید ما بهترین نسل هستیم و یکی از بهترین دروازه بانان ایران و آسیاست اما روی گل دوم و شوت اکرم عفیف مقصر بود.بیرانوند روی گل اکرم عفیف نباید با دست مخالف به سمت توپ شیرجه می زد و اگر با دست موافق رفته بود توپ را می گرفت و ایران از جام ملت ها حذف نمی شد.»

نظر شما چیست؟

شما کاربران محترم فصل24 هم می توانید نظرات خودتان درباره اینکه کدام نسل از فوتبال ایران؛واژه نسل طلایی را با خودش یدک می کشد را بیان کنید.

شما می توانید زیر همین مطلب برای ما پیام بگذارید و نظرات خودتان در این باره را بیان کنید.

257 251

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "جدال بر سر کلید واژه ” نسل طلایی” فوتبال / 98 یا بیرانوند و رفقا؟" هستید؟ با کلیک بر روی ورزشی، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "جدال بر سر کلید واژه ” نسل طلایی” فوتبال / 98 یا بیرانوند و رفقا؟"، کلیک کنید.

نوشته های مشابه