امروزه حذف آزمون مدارس تیزهوشان و نمونه دولتی و جایگزینی آن با طرح شهاب به موضوع داغ محافل علمی تبدیل شده است. بر همین اساس اجرای طرح شهاب ابهاماتی را در ذهن دانشآموزان و والدین آنها به وجود آورده است که اصلاً طرح شهاب چیست و با طرح شهاب پذیرش در مدارس تیزهوشان و نمونه دولتی به چه صورتی خواهد بود. ما در این نوشتار بسته به دغدغه دانشآموزان و والدین آنها به اینکه طرح شهاب چیست خواهیم پرداخت. پس در ادامه مطلب همراه ما باشید.

طرح شهاب چیست؟
برنامه شهاب در واقع مخفف عبارت شناسایی و هدایت استعدادهای برتر است. آموزش و پروش و بنیاد ملی نخبگان با اجرایی نمودن این طرح قصد دارند دانشآموزان نخبه و با استعداد را شناسایی و آنها را پرورش دهند. بر همین اساس بنیاد ملی نخبگان با همکاری وزارت آموزشوپرورش اجرای برنامه شهاب را در همه استانهای کشور اجرایی و آن را آغاز نموده است.
هدف برنامه شهاب در واقع شناسایی دانشآموزان استعدادهای برتر کشور و هدایت آنان در مسیر تحصیل با کیفیت در کنار مهارت آموزشی و پرورشی استعدادهای خاص آنان است. اجرای این برنامه از سال تحصیلی 1394-1393 در تمامی استانها آغاز شده است تا عدالت آموزشی برای شناسایی و پرورش دانشآموزان با استعداد فراهم گردد.
طرح شهاب چیست بر این باور است که برگزاری آزمون تیزهوشان و مدارس نمونه دولتی تنها به شناسایی افرادی با استعداد ذهنی میپردازد این در صورتی است که شناسایی استعدادهای برتر میبایست در همه زمینهها انجام شود؛ بر همین اساس بنیاد ملی نخبگان و آموزشوپرورش برای کاهش استرس و همچنین عدالت آموزشی برای تمامی دانشآموزان طرح شهاب را جایگزین آزمون مدرسه تیزهوشان و آزمون مدارس نمونه دولتی نمودند. تا از این طریق دانشآموزان با استعداد بتوانند در همان مدرسهای که تحصیل میکنند استعدادهای خود را پرورش دهند.
در طرح شهاب معلمان و همچنین مدیران مدارس میتوانند با مراجعه به سامانه ثبت نمرات سیدا دانشآموزان را در طرح شهاب ثبتنام کنند و با شناسایی و هدایت و حمایت آموزشی و معنوی دانشآموزان مستعد را پرورش دهند. برنامه شهاب به تقویت استعدادهای دانشآموزان بدون ایجاد استرس از طریق آزمون ورودی میپردازد. در این طرح دیگری نیازی به جدا کردن دانشآموزان نیست چرا که دانشآموزان مستعد همچنان در مدارس عادی تحصیل میکنند با این تفاوت که توسط معلمین خود مورد حمایت و ارزیابی قرار میگیرند.
از مزیتهای برنامه شهاب میتوان به عدالت آموزشی از طریق ایجاد فضای رشد برابر اشاره نمود که در مدارس سمپاد یا نمونه دولتی این حق نادیده گرفته میشود. تمامی دانشآموزان از ابتدای مقطع تحصیلی زیر چت حمایتی معلمین خود قرار میگیرند و وضعیت آنها به طور مکرر توسط معلمین مورد ارزیابی قرار میگیرد. از آنجایی که در مدارس ابتدایی یک معلم به طور متناوب بر فعالیت درسی دانشآموزان نظارت میکند بنابراین ارزیابی و جمعآوری اطلاعات به سهولت انجام میشود. در طرح شهاب معلمان پایه چهار پنجم و ششم میبایست تا پایان خرداد هر سال به سامانه سیدا مراجعه و اطلاعات دانشآموزان مستعد و نخبه را وارد کنند.
لازم به ذکر است که در کنار طرح شهاب آزمون مدارس تیزهوشان ششم و نهم نیز به قوت خود باقی است و دانشآموزان مستعد و نخبه برای ورود به مدرسه تیزهوشان میتوانید در آزمون ورودی این مدارس شرکت و شانس خود را برای ورود به این مدارس تیزهوشان یا سمپاد امتحان کنند.
طرح شهاب و آزمون مدارس تیزهوشان
طرح شهاب یک طرح جایگزین برای مدرسه تیزهوشان و نمونه دولتی در ایران است که توسط آموزشوپرورش برای شناسایی استعدادهای برتر ارائه شده است. در این طرح دانشآموزان مستعد در همان مدارس عادی تحصیل میکنند.
با همه این تفصیل برخی دانشآموزان علاقهمند به تحصیل در مدارس سمپاد به دلیل مزایا و ویژگیهای این مدارس هستند. آزمون ورودی مدرسه تیزهوشان هرساله برای انتخاب دانشآموزان برتر برگزار میشود. دانشآموزان علاقهمند به تحصیل در مدارس تیزهوشان میبایست در پایه ششم و نهم با ثبتنام در آزمون مدارس تیزهوشان در آزمون ورودی این مدارس شرکت کنند. توجه داشته باشید که مدارس سمپاد از بهترین مدارس ایران محسوب میشوند که به پرورش نخبههای آینده کشوری در یک محیط علمی میپردازد.
طرح شهاب جایگزین مدارس نمونه دولتی و مدرسه تیزهوشان ششم
همانطور که گفتیم آموزشوپرورش برای شکوفایی استعداد دانشآموزان و دور کردن استرس امتحان از آنها برگزاری هر گونه آزمونی را در دوران ابتدایی ممنوع کرده است؛ علاوه بر این در دوران دبستان نمرات دانشآموزان براساس خیلی خوب خوب و … به دانشآموزان اعلام میشود. بر همین اساس آموزشوپرورش به جای شناسایی دانشآموزان نخبه و مستعد از طریق آزمون ورودی آنها را از طریق طرح شهاب شناسایی و هدایت میکند.
بسته به ممنوعیت برگزاری آزمون در دوران ابتدایی هیچگونه آزمونی از دانشآموزان در این دوران گرفته نمیشود به همین دلیل صرفاً معلمان و معاونین آنها با ارزیابی دانشآموزان و ثبت نمرات آنها در سامانه سیدا به شناسایی دانشآموزان نخبه کمک میکنند. دانشآموزان نخبه در دوران دبستان در همان مدارس عادی مشغول به تحصیل میشوند.
نحوه اجرایی نمودن طرح شهاب در مدارس
بیشترین زحمت اجرایی نمودن طرح شهاب برای شناسایی دانشآموزان برتر بر عهده معلمان و سپس معاونین و مدیران مدارس قرار دارد. در طرح شهاب چیست نحوه شناسایی دانشآموزان نخبه به معلمین آموزش داده میشود. بنابراین بیشترین بار مسئولیت شناسایی و هدایت استعدادهای برتر مدارس بر عهده معلمان است. لازم به ذکر است که آن دسته از دانشآموزانی که استعدادهای گوناگونی دارند پس از شناسایی در همان مدارس تحصیل و سپس هدایت خواهند شد. جهت اجرای طرح شهاب آموزش و پروش با دستگاههای مختلفی وارد مذاکره شده است و در این زمینه قراردادهای مختلفی را با سازمان فرهنگی تفریحی شهرداری خانه ریاضیات و بنیاد ملی نخبگان تنظیم نموده است.
مراحل اجرای طرح شهاب
- نخستین مرحله از اجرای طرح شهاب چیست مدیران استانی آموزشوپرورش به همراه مدیران مدارس مشاوران معلمین و معاونان آنها هستند که میبایست براساس روشهای استانداردی که آموزشوپرورش معین میکند آموزشهای لازم جهت اجرای این طرح را آموزش خواهند دید.
- در محله دوم مدیران مدارس معلمان و معاونین به همراه مشاورین مدارس باید طرح شناسایی استعدادهای برتر را در زمینههای مختلف استعدادهای بیانی محاسباتی هنروری تجسمی تربیتبدنی معاشرت علوم تجربی و در نهایت استعدادهای دینی و فرهنگی را انجام دهند. در این مرحله تشکیل پرونده جامع و تحلیلی دانشآموزی برای هریک از دانشآموزان الزامی است. در این طرح این مدیران و معلمین مدارس هستند که استعدادهای برتر را برای پرورش و شکوفایی شناسایی میکنند.
- پس از شناسایی دانشآموزان مستعد پرونده آنها که اطلاعات جامعی در ارتباط با دانشآموز را ارائه میدهد در اختیار تیم مشاورهای و پرورشی مدارس قرار میگیرد. در این مرحله پس از تحلیل و ارزیابی پرونده برای هر یک از دانشآموزان تصمیمات و اقدامات لازم برای هدایت تحصیلی و انتخاب رشته آنها بسته به استعدادی که دارند اتخاذ میشود.
اهداف طرح شهاب
آموزش و پروش با اجرای طرح شهاب اهداف مختلفی را دنبال میکند که از مهمترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- یکی از مهمترین اهداف اجرای طرح شهاب چیست؟ شناسایی حوزههای مختلف استعدادی دانشآموزان و هدایت آنها به سمت و سویی است که بتوانند در یک فرصت برابر به استعدادهای خود توجه و آنها را شکوفا و پرورش دهند
- یکی دیگر از اهداف اجرای طرح شهاب در مدارس هدایت صحیح استعدادهای برتر به سمت استعدادهای خود با استفاده از اشتیاق به تحصیل با کمک اجرای شیوههای نوین تدریس و افزایش سطح علمی دانشآموزان مستعد با استفاده از اجرای طرحهای میدانی و مشاوره با اولیا دانشآموزان در ارتباط با استعداد فرزندشان و ارائه راهکاری متناسب با ظرفیت و استعداد دانشآموزان برای شکوفایی استعداد درونی است
- هدف طرح شهاب یا سیدا تنها شناسایی دانشآموزان مستعد در بعد آموزشی نیست؛ بلکه در این طرح تمامی استعدادهای دانشآموزان مورد شناسایی قرار میگیرند؛ به عنوان مثال دانشآموزی که در فیزیک بدنی خود دارای استعداد خاصی است ولی از نظر درسی بسیار ضعیف است میتواند از مزایای این طرح بهرهمند و استعداد خود را پرورش دهد.
- طرح شهاب به دنبال ایجاد انگیزه در دانشآموزان است تا در یک محیط آموزشی اشتیاق و انگیزه دانشآموزان مستعد برای یادگیری را بهبود ببخشد
ثبتنام در طرح شهاب
ثبتنام در طرح شهاب صرفاً از طریق سامانه سیدا به نشانی اینترنتی Sida.Medu.ir توسط مدیران و معلمین مدارس انجام میشود. بنابراین آن دسته از دانشآموزانی که قصد دارند در طرح شهاب شرکت کنند باید در نخستین گام به مدارس خود اطلاع دهند و از آنها بخواهند با استفاده از کد ملی اطلاعات آنها را در سامانه سیدا ثبتنام کنند.
نکته مهم این است که ثبتنام در طرح شهاب مختص معلمین و مدیران مدارس است بنابراین دانشآموزان در آن هیچ دخل و تصرفی ندارند و معلمان بسته به ارزیابی که انجام میدهند دانشآموزان استعدادهای برتر را در این طرح ثبتنام میکنند. معلمان یا مدیران مدارس جهت ثبتنام دانشآموزان در طرح شهاب چیست باید به سایت سیدا مراجعه و با وارد کردن کد ملی دانشآموز و ثبت اطلاعات دانشآموز و نمرات اقدام به ثبتنام آنها در سامانه سیدا و طرح شهاب کنند.
سخن پایانی
طرح شهاب با شناسایی و هدایت استعدادهای برتر به دنبال شکوفایی و پرورش استعداد دانشآموزان مستعد است. بار اصلی مسئولیت این طرح بر عهده معلمان و مدیران مدارس است. این طرح باعث عدالت آموزشی میشود؛ چرا که همه دانشآموزان میتوانند در این طرح شرکت کنند. طرح شهاب استعداد دانشآموزان را در همه زمینهها مورد بررسی قرار میدهد.
در کنار طرح شهاب سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان نیز هرساله با برگزاری آزمون ورودی دانشآموزان نخبه پایه تحصیلی ششم و نهم را برای تحصیل در مدارس سمپاد انتخاب میکند. بنابراین دانشآموزان مستعد میتوانند از طریق طرح شهاب یا تحصیل در مدارس سمپاد استعدادهای خود را شکوفا کنند.
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "طرح شهاب چیست؟" هستید؟ با کلیک بر روی اجتماعی, کسب و کار ایرانی، آیا به دنبال موضوعات مشابهی هستید؟ برای کشف محتواهای بیشتر، از منوی جستجو استفاده کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "طرح شهاب چیست؟"، کلیک کنید.